pühapäev, 10. august 2008

Tõsiselt ka

Kas aktiivne uudiste otsimine internetist arendab aeglaselt inimeste mõtlemisvõimet?
Oh ei, loe ainult netikommentaare ja -blogisid ja sa näed, et inimkond on astunud evolutsiooniredelil mitu pulka allapoole.
Blogid, mida võib hiiglaslike mööndustega samuti infoallikatena kasutada, on toonud tihnikust ühiskonda inimesi, keda mõnikord ei võetaks eraelus kuulda. Osad blogijad on vaiksed inimesed, osad vihkavad näost-näkku suhtlust, osad ei oska oma sõnu seada ritta mujal kui paberil või arvutiekraanil.
Nüüd on sellised erakud avastanud endale lugejaskonna ja meie omakorda oleme avastanud enda seast päris andekaid ja taiplikke arvutifilosoofe.Internet sööb ühel päeval televisioonist välja infokogumise ja arutelu funktsiooni. Ma ei kahtle, et televiisor jääb veel pikaks ajaks helendavaks meelelahutuskastiks, kust vaadatakse filme, pornot, teiste inimeste õnnetusi ja šokeerivaid kaadreid.Kuid aktiivse mõttetegevuse osas on see tehnoloogia jõudmas oma loomuliku lõpu juurde
Kaabeltelevisiooni tulekuga võis tekkida tunne: nüüdsest on kontroll vaataja käes! kui kanal on igav, klõpsib vaataja pulti ja valib mõne muu kanali nende kahesaja viiekümne hulgast, mis talle elutuppa tulevad.
Tõde on paraku selline, et kõigi nende kahesaja viiekümne kanali pealt tuleb ikka samasugust sitta, erinevused on lihtsalt pruuni varjundis.
eks selle internetiga on sama lugu. arvame, et meil on ilgelt valida, aga tegelt klikivad kõik ikka samu linke. ja sisutootjad teavad täpselt, milliseid linke me klikime ja söödavad ette just neid.

2 kommentaari:

Sursu ütles ...

vusser pole paratamatus. mul oli kolm aastat vusser tumba eest. nõusid kuivatasin kah ta peal. kordagi ei vaadanud sealt ei kaablit ei muud. praegune vusser näitab kahte ja poolt, hea ilmaga kolme kanalit. ja starman kulutab paberit ja telefoni, et mind veenda kui vajalik on ikka mingi digivigi kast kuskile nurka kasvama panna. no ei taha.

nüüd ma siis rääkisin sooga.

Saila ütles ...

Sursu - nonäe, rääkiski! ;)

jah. mida rohkem toodetakse, seda vähem on, mida vaadata.
vusseris vusserdatakse, ja mittea inult seal.
inimesed justkui kardavad tõsised olla, aga huumorit ka enam ei mõisteta.