reede, 15. mai 2009

Iroonia tapab

Mõned kibestunud inimesed levitavad arusaama, et sarkasm ja iroonia on kuidagi huumorimeelega seotud.
Ei ole, need nähtused on küünilisuse kloonid.

Huumor on heatahtlik lõbus nali. See tekitab positiivseid emotsiooone.
Iroonia paneb muigama, niimoodi kõveralt, halvustavalt, ülbelt.
Sarkasm on tigedusele antud intellektuaalne rüü.
Intellektuaalne huumor aga põhineb oskusel näha uudseid, üllatavaid, koomilisi seoseid, selles puudub soov tynga teha, ära panna, kedagi halvustada.

Naer on terviseks. Aga ainult lõbus heatujuline vaba naer.
Irvitav inimene on mürgine. iroonia ja sarkasmi varju püütakse peita oma ebakindlust.

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

arvan, et iroonia ja sarkasm tulevad mängu kui inimene on totaalselt pettunud

Saila ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Saila ütles ...

anonüümsele

sel juhul on meil pettunuid lademetes. mis omakorda tekitab olukorra, et 'ärapanemine müüb.
hirmus popp on olla sarkastiline.
rõõmus naer on põlatud kui lihtsameelsus.(?)

MD ütles ...

Blah! Iroonia ja sarkasm on vägagi seotud seotud huumorimeelega.

Kahjuks moodsas mandunud, labastunud ning pealiskaudsusele rõhuvas ühiskonnas ei osata enam irooniat ega sarkasmi hinnata. Iroonia/sarkasm juhib probleemile/rumalusele/asjade jaburusele/eetilistele vastuoludele/etc. tuhat korda paremini tähelepanu kui ohutu lõbus pila. Nagu sa ka ise ütlesid kaduselt: sarkasm/iroonia on eelkõige intellektuaalne. Just selle pärast see ongi enamasti nii tabav, isegi kui see võib õelana tunduda.

Kui näiteks 19. saj poleks vestlust lõunalauas või salongis ette kujutanudki ilma väikese iroonilise nöökimiseta, siis tänapäeval enamus inimesi peab irooniat või sarkasmi kohe isiklikuks solvanguks, sest enamus kahjuks näib mõistvat vaid jalaga-perse-tüüpi nalju.

Kahjuks läheb inimestel liiga sageli segi sarkasm/iroonia ning niisama labane tänitamine ja mõnitamine. Pigem on just need viimased populaarsed. Sarkasm/iroonia eeldab teatud vaimset kapatsiteeti ja pole seetõttu massidele omane.

Anonüümne ütles ...

Iroonia ja sarkasm on tegelikult teatud psühholoogilised ventiilid, mis võimaldavad verbaalselt maandada pingeid, mis muidu vajaksid füüsilist maandamist. Näiteks, kui Tallinna linnavalitsus annab vendadele Tühismaadele laimamiseks 200 000 krooni, siis pole linnakodanikul peale sarkasmi erilist alternatiivi oma suhtumise väljendamiseks.

Anonüümne ütles ...

"Iroonia ja sarkasm on tegelikult teatud psühholoogilised ventiilid, mis võimaldavad verbaalselt maandada pingeid, mis muidu vajaksid füüsilist maandamist."
nii see on. maandab pingeid tekitades neid teistele. see ongi enda heaolu loomine teiste tundeid riivartes v teiste meeleolu rikkudes.

et irooniat saab edukalt kasutada PUUDUSTELE tähelepanu juhtimiseks, ei muuda seda veel huumoriks!
kui nüüd täiesti ausalt oled valmis analüüsima, siis mõistad, et tegemist on ikkagi krititsismiga. Enesega kimpus inimene kritiseerib enamasti väga sarkastiliselt teistsuguseid väärtushinnanguid kui need, mis temale arusaadavad.
tark inimene mõistab, poolarukas mõistab hukka.
Huumorimeelega pole sellel mitte midagi tegemist.

Dr. Zoidberg ütles ...

"Hirmus popp on olla sarkastiline." Kas see lause oli sarkastiline? Kas populaarsus on halb? Kas sind häirib, et sinu rõõmsast naeru vaadatakse kui lihtsameelsuse tunnust? On sul äkki kompleksid? Kas sa tunned ennast alaväärsena? Psühholoogiadoktorid juhhei.

Anonüümne ütles ...

ei tea mismaa doktor sina oled, et ei ole sugu mitte kursis Eestis levivate trendidega.
aga psyyhika tundmises oled nõrguke. inimtunnetus toimibki kompleksidena, ilma kompleksideta inimene on teatavasti psyyhikahälbeline.

zeeta

Anonüümne ütles ...

doktoril on uhke nimi, tema pole nipitiri.
vahelduseks vemmalvärssab, siis kui ajuollus kärssab
;)

Dr. Zoidberg ütles ...

ma ei olegi kursis, juhtisin tähelepanu sellele, et siin postituse autor arvab, et ta on.

Anonüümne ütles ...

postituse autor on vägagi kursis.
sina dr Z võid olla mingi kirjatsura või naljadoktor, aga Sandra on tõeline asjatundja."iseenesestmõistetavused" ei kehti, kõik pole alati nii nagu üldsus arvab või nagu sulle meeldib.

zeeta

Dr. Zoidberg ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Dr. Zoidberg ütles ...

Okei, kõik pole nii nagu mulle tundub, aga autor kirjutab ka nagu talle tundub, mitte ei põhine uurimustööle või statistikale või faktidele, et 98% irooniast on halb ja kahjulik. Et kõik pole nii nagu üldsus arvab, vaid kõik on nii nagu keegi suvaline(nagu mina nt. või autor) arvab?

Saila ütles ...

pl. dr. Z
statistikale ma tõesti ei tugine, kuna see pole kunagi tõsiseltvõetav, eriti valdkonnas, kus kõik ei ole möödetav, kaaltuav, silmadega nähtav ja käega katsutav.
aga mingite mu suvaliste tunnetega pole samuti tegemist.
Ei olegi vaja omada kraadi, piisab ps. algõpetusest et teada, mis tekitab valdavalt positiivseid ja mis negatiivseid emotsioone. ja millised emotsioonid millises suunas inimesi käituma ajendavad.
Äsja lugesin kommentaare ühele artiklile. Inimestel oli võimalus avaldada õnnetuse ohvrile kaastunnet. Mis sa arvad, mida suur enamus kommijaid tegi?
Küünilisi nalju ja targutavaid tagantjäreletarkusi lahmiti.
naljakas?

Dr. Zoidberg ütles ...

seda minagi, et huumorisoon kui selline ei ole mõõdetav ning sarkasm ja iroonia ka mitte, seetõttu ongi huvitav, et kust tuleb väide, et iroonia nt. pole huumorisoonega seotud. Vast ikka on.
+ veits kohatu näide kui kuskil kommenteerijad oma idiootsust näitavad, siis ei tähenda, et tegemist oleks sarkasmiga(või irooniaga vatever).
Arvad, et heatahtlik väike nali oleks sinna sobinud? Tegude jaoks on teatud kohad. Piire võib nihutada, kuid personaaltraagikast on raske üldse väga head nalja teha(olgu siis heatahtlik või sarkastiline). Peab anonüümne situatsioon olema, et saaks nt. tapmise või vägistamise või rassismi üle nalja teha.
Ainus mida tegelt tahan väita, et nii sarkasm ja iroonia on huumor alaliigid ning mm..heatahtlik ja lõbus nali, need on ka coolid, aga vaata inimhing vajab vaheldust ja heatahtlikust jääb ilmselgelt väheks.

Anonüümne ütles ...

raske pole vaielda kui terminite sisu on erinev? leppige kõiksepealt kokku, millest te räägite.
sõnaseletusi:
huumor = heatahtlik nali
sarkasm= salvav pilge, terav iroonia

pole kahtlustki, et viimatinimetatut naudib vaid selle autor ja tema ohvri vaenlased
Isiku suunas läkitatud iroonia on verbaalne rünnak, see sandistab, aga võib ka tappa (nii mentaalselt kui ka sotsiaalselt)

järelikult saab HUUMORImeelest olla jutt ikkagi positiivse eelhäälestuse korral.
zeeta

Anonüümne ütles ...

lahendage parem ülesandeid:))siin saate ka oma uumori- ja muid meeli teritada
http://zeeta.wordpress.com/2009/05/23/vasta-kiiresti/